Bruxisme (tandenknarsen)

Bruxisme is een aandoening waarbij mensen onbewust hun tanden en kaken krachtig op elkaar klemmen of knarsen. Dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren en kan leiden tot symptomen zoals tandbeschadiging, kaakpijn, hoofdpijn en gespannen spieren in het gezicht en de nek.
Botox kan worden gebruikt om de spieren die verantwoordelijk zijn voor het knarsen en klemmen van de tanden te ontspannen. Door Botox op strategische punten in te spuiten, kunnen we de spieractiviteit verminderen en de spanning in de kaak verminderen. De behandeling met Botox voor bruxisme is snel en vrijwel pijnloos. Met behulp van een zeer fijne naald wordt Botox in de kaakspieren geïnjecteerd om de spanning te verminderen.
Direct na de behandeling kunt u enige lichte roodheid, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaatsen ervaren. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen binnen enkele uren tot enkele dagen. U kunt uw dagelijkse activiteiten vrijwel direct na de behandeling hervatten. Het effect van Botox bereikt zijn maximale resultaat na ongeveer vier weken. U zult merken dat de spanning in de kaak vermindert en dat het knarsen en klemmen van de tanden afneemt, waardoor u verlichting krijgt van de symptomen van bruxisme. De kauwspier zal minder actief worden en in omvang afnemen, hetgeen esthetisch een mooi resultaat kan geven.
Het effect van Botox voor bruxisme is tijdelijk en duurt meestal tussen de 3-6 maanden. Na verloop van tijd zal de spieractiviteit geleidelijk terugkeren en kunnen de symptomen van bruxisme weer optreden. Voor een langdurige verlichting van de klachten dient de behandeling herhaald te worden. Indien de behandeling vaker herhaald wordt, zal het effect langer aanhouden.